Home » Blog » Voor wat hoort wat?

Voor wat hoort wat?

Gepubliceerd op 29 maart 2014 om 09:09

Betekent hulp bij schulden en voeding aanvaarden ook dat je je best moet doen om uit de situatie te komen? Die discussie voer ik al een tijdje met mensen om mij heen.

Ik maak voedselpakketten voor mensen die anders de week niet doorkomen. Tegenwoordig melden zich steeds meer mensen, die ook al recht hebben op voedselbank. 

De voedselbank levert voor maximaal drie dagen per week, de rest zou je van je leefgeld erbij moeten kunnen leggen. 

Als er beslag is gelegd op het inkomen, blijft er soms niet voldoende leefgeld over, en spring ik bij.

Ik vraag mensen wel om uit te leggen hoe het komt dat ze niet voldoende hebben. Bovendien volg ik de meeste mensen op social media. Dat geeft vaak een goed beeld hoe hun dagbesteding er uit ziet, en wat ze doen met hun inkomen.

En daar komt ook mijn dilemma vandaan.

Ik zie mensen uit eten gaan, dure sieraden kopen, kinderfeestjes reserveren, weekendjes weg gaan, dure nieuwe kleren kopen.

Mensen hoeven toch niet al het leuks af te schaffen, zei iemand gisteren.

Nee, dat denk ik ook niet. Maar diezelfde mensen krijgen voedselbank, diervoer van de voedselbank voor dieren, van mij er nog een pakket bij omdat ze aangeven het niet te kunnen redden. Bovendien weet ik dat een aantal de lopende rekeningen van gas en licht niet betaalt, of andere rekeningen open laten staan. Omdat ook zij recht hebben op leuke dingen, is het excuus.

Ik trek daar echter de grens. Niet omdat ik vind dat mensen geen recht hebben op leuke dingen, maar omdat ik op zijn minst de bereidheid wil zien om uit de schulden te komen. En als ik blijf geven als mensen hun bestedingspatroon niet veranderen, help ik de situatie in stand houden.

Ik ben de hele week druk om levensmiddelen bij elkaar te krijgen om dat te kunnen geven aan gezinnen die dat nodig hebben. Als mensen écht geen vervoer hebben, breng ik het zelfs nog aan huis. 

Al die inspanningen zijn er op gericht om mensen te helpen weer overeind te komen en te zorgen dat ze het uiteindelijk weer zelf kunnen. Zonder schulden, zonder de hulp van mij en/of de voedselbank. 

Als men er voor kiest om geld aan andere dingen uit te geven dan vaste lasten en schulden, kiest men er ook voor om van mij geen pakket meer te krijgen. 

Dat is een duidelijke keuze, toch?

 

Geplaatst door Ria de Vries


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.